Składniki:
Filet z dorsza - 200 g
Oliwa z oliwek
Sok z cytryny
Natka pietruszki
Ziemniaki - 2 średnie
Biała fasolka szparagowa - 300 g
Sezam - do posypania
Cytryna - kilka plastrów
Sposób Przygotowania:
Ziemniaki obieramy i kroimy w plastry, płuczemy, a następnie kilka minut gotujemy we wrzącej wodzie. Fasolkę szparagową gotujemy chwilkę we wrzącej wodzie.. Filet z dorsza skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy natką pietruszki i układamy w foli aluminiowej. Na blaszce do pieczenia układamy dorsza, podgotowane ziemniaki oraz fasolkę szparagową. Dorsza polewamy 1 łyżeczką oliwy z oliwek i zamykamy folię. Wstawiamy blaszkę do nagrzanego piekarnika do 190 stopni i pieczemy ok. 45 minut kontrolując co jakiś czas czy fasolka i ziemniaki nam się nie przypalają. Po wyciągnięciu wszystkiego z piekarnika i ułożeniu na talerzu posypujemy wszystko sezamem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz