piątek, 13 listopada 2015

Babeczki "Kopiec Kreta"










Składniki:

Opakowanie Kopiec Kreta od Dr. Oetker - 1 szt
Masło - 100 g
Jaja - 2 szt
Mleko - ok. 6 łyżek
Banany - 2 - 3 szt
Śmietanka 30% - mocno schłodzona
Woda (letnia) - ok. 8 łyżek
Sok z cytryny wymieszany z wodą - do nasączenia ciasta


Sposób Przygotowania:

Ciasto wsypujemy do miski dodajemy masło, jaja oraz mleko i wszystko miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Formę do muffin smarujemy masłem i wlewamy do niej masę - do połowy wysokości foremek, ponieważ ciasto urośnie. Pieczemy  w nagrzanym piekarniku do 180 °C przez około 20 minut kontrolując, aby nam się nie przypaliły.
Po upieczeniu babeczki wyciągamy z formy, ścinamy górę i wydrążamy łyżeczką dziurki. Banany kroimy w dość duże plastry i układamy w środku. Ciasto, które zostało ścięte i wydrążone odkładamy na  bok do pojemniczka ( rozdrabniamy widelcem ). Babeczki wraz z bananami skrapiamy sokiem z cytryny rozrobionym z wodą.
Mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. 
Do oddzielnego naczynia wlewamy wodę i wsypujemy mieszankę do masy. Miksujemy ok. 1 min.
Łączymy ubitą śmietankę z masą delikatnie mieszając i dosypując płatki czekoladowe. Tak przygotowaną masę układamy na babeczkach formując półkule, a następnie posypujemy rozdrobnionym ciastem i wstawiamy na ok. 1 -2 godziny do lodówki. Gotowe!


Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate