środa, 25 listopada 2015

Domowe cebulowe bułeczki






Składniki:

Ciasto:

Mąka pszenna - ok. 350 g
Proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
Mleko (ciepłe) - 3/4 szklanki
Jaja - 1 szt
Cukier - 1 łyżeczka
Sól - 1/4 łyżeczki
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Masło - do posmarowania blaszki


Farsz:

Cebula - 1 duża
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Woda - 1 łyżka
Śmietanka kremówka 30% - 2 łyżki
Sól, pieprz, cukier - do smaku
Ser żółty - ok. 50 g 


Sposób Przygotowania:

Ciasto:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem oraz solą. Dodajemy lekko ciepłe mleko oraz jajo i mieszamy składniki. Dodajemy oliwę i wyrabiamy ciasto przez ok. 8 minut. Jeśli ciasto przykleja się do rąk dodajemy trochę mąki i wyrabiamy. Formujemy płaskie bułeczki i układamy na blaszce do pieczenia wysmarowanej masłem.

Farsz:

Cebulę obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Rozgrzewamy oliwę na patelni i wrzucamy pokrojoną cebulę, którą posypujemy odrobiną cukru. Dusimy kilka minut, posypujemy solą i mieszamy. Wodę mieszamy ze śmietanką i dodajemy na patelnię ciągle mieszając. Dusimy ok. 10 minut co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Zimny farsz układamy na bułeczkach i posypujemy startym serem. Tak przygotowane bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C i pieczemy 20 - 25 minut, kontrolując stopień wypieczenia.
Gotowe!

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate