poniedziałek, 16 listopada 2015

Domowy Wołowy Hamburger






Składniki ( na 2 osoby ): 


Mięso wołowe np: antrykot - 400 g
Pomidor - 2 szt
Cebula czerwona - 1 szt
Ogórek świeży - 1/2 szt
Rzodkiew - 3 szt 
Oliwki czarne - kilka sztuk
Sól, pieprz - do smaku
Sos czosnkowy - wg uznania
Bułka np: pszenna lub graham - 2 szt
Ketchup - wg uznania

Marynata do mięsa: 


Sos sojowy - 1 łyżka 
Czosnek - 2 ząbki
Sok z cytryny - do smaku
Kumin - do smaku
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Natka kolendry - do smaku
Papryka otarta ostra - 1 łyżeczka

Sposób Przygotowania: 


Mięso myjemy i oczyszczamy, a następnie nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Warzywa myjemy i oczyszczamy. Pomidory, ogórka, rzodkiew oraz oliwki kroimy w plastry. Cebulę kroimy w piórka.
Mięso układamy na blaszce wraz z marynatą i pieczemy w piekarniku prze ok. 10 do 15 minut ( czas pieczenia zależy od stopnia krwistości mięsa, mój stek był WELL DONE, czyli stek bardzo dobrze wysmażony ) z każdej strony w temperaturze 60 °C.  Po wyciągnięciu steków odkładamy je na bok na kilka minut, aby ostygły. W tym czasie zajmujemy się przekrojeniem bułek na pół, posmarowaniu sosem czosnkowym oraz ketchupem. Następnie układamy warzywa oraz steki, przyprawiamy solą i pieprzem i zamykamy bułkę. Gotowe! 


Smacznego! 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate