wtorek, 24 listopada 2015

Fasolka po Bretońsku - bez mięsa




Składniki:

Fasola biała - 600 g
Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki
Pomidory suszone - 3 szt
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 2 średnie 
Chilli - do smaku
Oliwa z oliwek - 2 łyżki
Siemię lniane - 1 łyżka
Liść laurowy - 1 szt
Papryka wędzona - pół łyżeczki
Ziele Angielskie - 2 szt
Pieprz, sól, cukier - do smaku
Sok z cytryny - do smaku
Woda - 300 ml

Sposób Przygotowania:

Fasolę namoczyć w wodzie przez całą noc, a następnie ugotować na twardo. Cebulę pokroić w kostkę  i w piórka, czosnek zaś posiekać w drobną kosteczkę. Pomidory suszone pokroić w paseczki. Oliwę rozgrzać w garnku wraz z papryką wędzoną, chilli oraz czosnkiem, Dodać do tego cebulę oraz pomidory suszone i podsmażyć. Zalać wodą, dodać fasolę, liść laurowy i ziele angielskie. Koncentrat pomidorowy wymieszać z odrobiną chilli, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny i dodać do garnka. Gotujemy, aż fasola będzie miękka. Przed podaniem doprawiamy pieprzem oraz dodajemy siemię lniane.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate