środa, 18 listopada 2015

Filet z kurczaka ziołowo-czosnkowy


Składniki ( na 2 os. ) :

Pierś z kurczaka - ok. 400 g
Czosnek - 2 - 3 ząbki
Przyprawy: Zioła prowansalskie, oregano, rozmaryn, tymianek, pieprz, sól - do smaku
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Ziemniaki - 4 średnie 
Ogórki małosolne - wg uznania

Sposób Przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i płuczemy, a następnie kroimy na kotleciki (filetujemy). Pierś w naczyniu żaroodpornym zalewamy oliwą, posypujemy przyprawami oraz posiekanym czosnkiem. Przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, aby mięso się zamarynowało. 
Ziemianki płuczemy i obieram, a następnie kroimy w plastry o grubości ok. 2-3 cm. Ziemniaki płuczemy z nadmiaru skrobi ( można je lekko podgotować przed pieczeniem - skróci to czas ich pieczenia) i wkładamy do naczynia żaroodpornego wraz z uprzednio zamarynowanym mięsem ( a dokładniej ziemniaki układamy na mięsie) i polewamy jeszcze odrobinką oliwy i posypujemy ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 180 °C i pieczemy ok. 30 minut kontrolując, aby nam mięso zbytnio się nie wysuszyło, a ziemniaczki się upiekły.
Tak przygotowana pierś i ziemniaczki najlepiej smakują z ogórkami małosolnymi. 

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate