Składniki:
Fasolka szparagowa zielona (mrożona) - 450 g
Por - wg uznania
Ziemniaki - 4 ziemniaki
Marchew - 2 szt
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Woda - 1 l
Liść laurowy - 1 szt
Ziele angielskie - 2 szt
Sól, pieprz - do smaku
Majeranek - do smaku
Sposób Przygotowania:
Fasolkę szparagową płuczemy w zimnej wodzie. Pora, ziemniaki oraz marchew myjemy oraz oczyszczamy, obieramy. Ziemniaki kroimy w kostkę i płuczemy z nadmiaru skrobi. Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Pora kroimy w kosteczkę.
Do garnka wlewamy oliwę, wrzucamy marchew, pora, liścia laurowego oraz ziele angielskie, chwilę dusimy. Zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 minut.
Po 20 minutach dodajemy fasolkę i gotujemy kolejne 20 minut.
Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i gotujemy, aż wszystko będzie miękkie.
Pod koniec gotowania przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz