środa, 10 lutego 2016

Torcik Walentynkowy ( Truskawkowo - Waniliowy )



Składniki:

Biszkopt:

Jaja - 4 szt
Sól - szczypta
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
Cukier Wanilinowy - pół łyżeczki
Mąka Pszenna tortowa - 1 szklanka + 2 łyżki do oprószenia formy 
Cukier zwykły - 1/4 szklanki
Cukier puder - 1/4 szklanki
Masło - do posmarowania formy

Nasączenie:

Woda (ciepła) - 2 łyżki
Sok z cytryny - ok. 2 łyżki
Cukier - 1 łyżeczka

Krem 1:

Krem do tortów o smaku truskawkowym - 1 opakowanie
Mleko (schłodzone) - 220 ml 

Krem 2:

Krem karpatka - 1/2 opakowania
Mleko - 250 ml
Masło - ok .100 g 



Sposób Przygotowania:

Biszkopt:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier puder, cukier zwykły oraz cukier wanilinowy.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą oraz proszkiem do pieczenia.
Do ubitej piany dodajemy żółtka wraz z mąką i mieszamy mikserem na najmniejszych obrotach.
Tortownicę ( formę do tortów ) smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie wlewamy do formy masę.
Wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do ok. 160 °C i pieczemy ok. 20 - 25 minut kontrolując stan wypieczenia biszkoptu po przez wbicie patyczka w ciasto. Gdy biszkopt jest gotowy to patyczek jest suchy. 
Ciasto odstawiamy w formie do ostygnięcia, a w tym czasie przygotowujemy krem typu karpatka.

Krem typu karpatka:

Do 100 ml mleka wsypujemy zawartość opakowania kremu i mieszamy. Pozostałe 150 m  mleka należy zagotować. Gdy mleko zacznie się gotować trzeba wlać rozrobiony wcześniej proszek. Całość gotujemy na małym ogniu ciągle mieszając do zgęstnienia kremu. Masę odstawiamy do wystygnięcia.
Po ostudzeniu masy dodajemy do niej masło i miksujemy, aż się połączy.

Krem truskawkowy:

Do wysokiego naczynia wlewamy schłodzone mleko, wsypujemy całą zawartość opakowania, a następnie miksujemy ok. 4 - 5 min.


Biszkopt po ostudzeniu dzielimy na dwie części. Dolną część kładziemy na talerzu i nasączamy biszkopt, a następnie nakładamy krem truskawkowy. 
Górną cześć przed położeniem na dolną, nasączamy.
Kładziemy górną część, a następnie smarujemy kremem karpatkowym. Torcik przyozdabiamy pozostałym kremem truskawkowym w dowolny sposób. 
Wstawiamy tak przygotowany torcik na kilka godzin do lodówki.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate