środa, 27 kwietnia 2016

Gotowana Szynka z piersi kurczaka





Składniki:

Pierś z kurczaka - 1 cała (podwójna)
Czosnek - 1 ząbek
Sól - 1 łyżeczka 
Czosnek niedźwiedzi - 2 łyżeczki
Olej kokosowy - 1 łyżka
Folia spożywcza - do zawijania
Woda


Sposób Przygotowania:

Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i oczyszczamy z resztek mostka oraz błon.

Czosnek siekamy drobno i mieszamy z rozpuszczonym olejem kokosowym, solą oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Pierś nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na całą noc.

Pierś zwijamy pojedynczo w foli spożywczej bardzo ściśle, a następnie obwiązujemy sznurkiem lub żyłką ( folia w wodzie traci swoje właściwości klejące ).

Do garnka wkładamy zwinięte piersi i zalewamy zimną wodą. 
Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając wody do wrzenia przez min. 60 minut.

Ugotowaną szynkę zostawiamy w garnku z wodą do ostygnięcia ( ja zostawiłam na całą noc ).


Gotowe! 







2 komentarze:

  1. Super wygląda ale czy bez dodatku soli wyjdzie smaczna?

    OdpowiedzUsuń
  2. Oczywiście sól również dodałam po prostu zapomniałam napisać, dziękuję za spostrzegawczość.

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate