Składniki:
Pierś z kurczaka - 1 cała (podwójna)
Czosnek - 1 ząbek
Sól - 1 łyżeczka
Czosnek niedźwiedzi - 2 łyżeczki
Olej kokosowy - 1 łyżka
Folia spożywcza - do zawijania
Woda
Sposób Przygotowania:
Pierś z kurczaka dzielimy na dwie części i oczyszczamy z resztek mostka oraz błon.
Czosnek siekamy drobno i mieszamy z rozpuszczonym olejem kokosowym, solą oraz czosnkiem niedźwiedzim.
Pierś nacieramy marynatą i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Pierś zwijamy pojedynczo w foli spożywczej bardzo ściśle, a następnie obwiązujemy sznurkiem lub żyłką ( folia w wodzie traci swoje właściwości klejące ).
Do garnka wkładamy zwinięte piersi i zalewamy zimną wodą.
Gotujemy na małym ogniu, nie doprowadzając wody do wrzenia przez min. 60 minut.
Ugotowaną szynkę zostawiamy w garnku z wodą do ostygnięcia ( ja zostawiłam na całą noc ).
Gotowe!
Super wygląda ale czy bez dodatku soli wyjdzie smaczna?
OdpowiedzUsuńOczywiście sól również dodałam po prostu zapomniałam napisać, dziękuję za spostrzegawczość.
OdpowiedzUsuń