sobota, 11 czerwca 2016

Frytki inaczej




Składniki (porcja na 2 osoby) :

Marchew - ok. 5 szt
Ziemniaki - 3 szt
Pomidor - 2 szt
Szczypior - pół pęczka
Sałata - 2 garści
Jogurt grecki - 5 łyżek
Czosnek niedźwiedzi - wg uznania
Majeranek - 1/4 łyżeczki
Olej kokosowy - 3 łyżki
Pieprz - do smaku
Sól - do smaku

Sposób Przygotowania:

Marchew i ziemniaki obieramy i kroimy w słupki, a następnie płuczemy. Marchew układamy na blaszce i polewamy dwoma łyżkami oleju kokosowego i posypujemy czosnkiem niedźwiedzim. Ziemniaki układamy na oddzielnej blaszce i polewamy łyżką oleju kokosowego i również posypujemy czosnkiem niedźwiedzim ( możemy posypać ziołami prowansalskimi ). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC i pieczemy wszystko ok. 30 minut kontrolując stopień wypieczenia.

Jogurt naturalny mieszamy z majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Sałatkę, pomidora i szczypiorek płuczemy i kroimy. Pomidorki posypujemy pieprzem oraz szczypiorkiem, sałatę zaś mieszamy z jogurtem naturalnym.

Frytki po upieczeniu i ułożeniu na talerzykach posypujemy solą. Podajemy z sałatą oraz pomidorkami ze szczypiorkiem. 
Gotowe!


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate