Za oknem co raz zimniej, Jasień zbliża się wielkimi krokami. Nie wszyscy lubią tę porę roku jednak ja ją uwielbiam. Kto z nas jako małe dziecko nie zbierał kasztanów i jarzębiny? Tak powstawały pierwsze projekty DIY: naszyjniki z jarzębiny czy też ludziki z kasztanów 😉.
Lecz wróćmy jeszcze do Lata, do pachnących świeżych pomidorów własnoręcznie wyhodowanych bo to one dzisiaj grają główna rolę w tym przepisie. Zapraszam! 😀
* Makaron farfalle
* Sól
* Pomidory
* Ser gouda
* Szczypior
* Ząbek czosnku
* Przyprawy:
- oregano
- zioła prowansalskie
- cukier
- sól
- pieprz
Rozgrzać patelnie. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną patelnię. Pokroić drobno czosnek i dodać do pomidorów. Przykryć patelnię i dusić pomidory na małym ogniu przez ok. 15 minut. Doprawić pomidory i dusić bez przykrycia jeszcze przez 10 minut, ciągle mieszając.
Ser oraz szczypior pokroić w drobną kosteczkę.
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Wodę odlać, a następnie dodać ser oraz szczypior. Makaron wymieszać i od razu podawać polany sosem z pomidorów.
Wygląda bardzo apetycznie, mniam! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 🙂
Usuń