środa, 5 października 2016

Bułki pszenne




Za onkem wieje i pada deszcz, pogoda nie sprzyja wychodzeniu z domu. W taką pogodę najlepiej wziąć kubek herbaty i usiąść przy kominku. Niestety póki co kominku w domu nie posiadam, ale posiadam małą jego namiastkę, czyli piekarnik 😉. Dlatego dzisiaj mam dla was przepis na domowe bułeczki pszenne, których przygotowanie napewno was rozgrzeje. 
Zapraszam!





* Mąka pszenna - 500 g
* Mleko - 140 ml
* Woda - 140 ml
* Drożdże - 15 g
* Masło - 40 g
* Sól - pół łyżeczki
* Cukier - 1 łyżeczka
* Papier do pieczenia



Na początku należy przyrządzić rozczyn z drożdży, łyżki mąki oraz wody. Odstawiamy go w ciepłe miejsce na pół godziny. 
Do reszty przesianej mąki dodać sól oraz cukier i wymieszać. Następnie dodać miękkie masło ( bądź rozpuszczone ), mleko oraz rozczyn i dokładnie wymieszać. 
Ciasto wyrabiać ok. 20 minut, a następnie odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. 2 godziny.
Po upływie czasu dzielimy ciasto na 2 części. Jedną część ciasta wyrabiamy chwilę i formujemy bułeczki, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie tak samo postępujemy z druga częścią ciasta.
Bułeczki posypujemy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia ( na ok. 60 minut ).
Bułeczki smarujemy na wierzchu odrobiną wody.
Piekarnik nagrzewamy do 200 º C i pieczemy bułeczki przez 15 minut ( ustawiamy w piekarniku program góra - dół ).
Następnie ustawiamy termoobieg i pieczemy ok. 10 minut do zrumienienia bułeczek.
Bułki po upieczeniu najlepiej wystudzić na kratce, aby nie były miękkie.


Smacznego❗️





ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+ Badge

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Google+ Followers

Follow by Email

Translate