sobota, 8 października 2016

Pieczone warzywa w sosie miodowo - sojowym







Hej❗️Mam dzisiaj dla was świetną propozycję na sobotni obiad lub kolację, pieczone warzywa. Jest to danie bez mięsne, ale to nie znaczy wcale, że mniej smaczne, a wręcz przeciwnie, jest przepyszne.
Nawet najwięksi mięsożercy nie oprą się temu daniu 😉.
Zapraszam!


Ziemniaki - 2 szt
Marchew - 10 cienkich lub 3 duże
Pietruszka - 5 cienkich lub 2 duże 
Buraki - 5 malutkich lub 1 duży
Cebula - 2 szt
Miód - 2 łyżki
Sos sojowy - 1 łyżka
Chili w proszku - pół łyżeczki
Zioła prowansalskie - 2 łyżki
Oregano - 1 łyżka
Sól - 2 łyżeczki
Olej rzepakowy - 1/4 szklanki



Marchew, pietruszkę oraz ziemniaki obrać, pokroić w słupki, a następnie wypłukać w zimnej wodzie. 
Buraki ( jeśli jest to jeden duży burak, należy go pokroić w słupki ) i cebulę obrać. Marchew, pietruszkę, buraki oraz cebulę włożyć do garnka i zalać zimna wodą. Dodać łyżeczkę soli i gotować, aż warzywa zmiękną. 

Miód wymieszać z sosem sojowym oraz chilli.

Ziemniaki osuszyć z nadmiaru wody.

Do oleju dodać łyżeczkę soli, oregano oraz zioła prowansalskie.

Gdy warzywa zmiękną odlać wodę i dodać do nich ziemniaki, polać olejem i dokładnie wymieszać, tak aby wszystkie warzywa pokryły się olejem i przyprawami.

Warzywa wykładamy na blaszkę i pieczemy w piekarniki nagrzanym do 180 º C przez ok. 40 minut. Należy kontrolować warzywa i co jakiś czas je przewracać, aby się nie przypaliły. 
Pod koniec pieczenia warzywa polać sosem lub sos wstawić w naczyniu żaroodpornym do piekarnika i polać warzywa bezpośrednio na talerzu. 
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Google+ Badge

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Google+ Followers

Follow by Email

Translate