środa, 25 stycznia 2017

Sos słodko - kwaśny





Dzisiaj przychodzę do was z przepisem na mój ulubiony sos, który kupuję i jem w dużych ilościach. Jednak zrobiony własnoręcznie smakuje o wiele lepiej. Ja taki sos dodaje prawie do wszystkiego, od pieczonych warzyw, mięs po zwykłe kanapki. Dlatego w mojej lodówce zawsze musi być sos słodko - kwaśny. Przygotowanie takiego sosu jest bardzo proste i szybkie.



















* 2 papryczki chili
* Cukier 200 g
* 2 ząbki czosnku
* 200 ml octu
* 1 łyżeczka soli





Czosnek oraz papryczki chili posiekać drobno. Jeśli chcemy, aby sos był bardziej ostry należy zostawić pestki z papryczek, a jeżeli nie to po prostu je wyrzucić. 
Do garnka wlać ocet oraz wsypać cukier i sól. Gotować, aż cukier i sól się rozpuści, a następnie dodać papryczkę chili oraz czosnek i gotować na małym ogniu 10 - 15 minut. Gotowe! 😉













ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate