Ciasto:
1. Mąka pszenna ok.500 g
2. Pół kostki drożdży - ok.50 g
3. 200 ml letniej wody
4. 15 ml oleju rzepakowego
5. Przyprawy do smaku (sól, zioła prowansalskie, oregano)
Sposób przygotowania:
1. Do miski rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepła wodą.
2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy.
3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do przesianej mąki. Łączymy składniki mieszając.
4. Następnie wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.
Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części. Formujemy wg uznania, ja formuje ciasto dłońmi ale można też robić to wałkiem.
Składniki na sos:
1. 2 średnie pomidory
2. Koncentrat pomidorowy
3. 5 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
4. Przyprawy: Bazylia, oregano, sól, cukier, sok z cytryny, czosnek niedźwiedzi lub ząbek czosnku.
Sposób przygotowania:
1. Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 2 min.
2. Blendujemy pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy.
3. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy przyprawy i ciągle mieszamy (możemy dodać odrobinę wody).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz