poniedziałek, 8 czerwca 2015

Pizza!




Ciasto: 

 1. Mąka pszenna ok.500 g
2. Pół kostki drożdży - ok.50 g
3. 200 ml letniej wody
4. 15 ml oleju rzepakowego
5. Przyprawy do smaku (sól, zioła prowansalskie, oregano)

Sposób przygotowania:


1. Do miski rozkruszamy drożdże i zalewamy ciepła wodą.





2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę i dodajemy przyprawy.



3. Rozpuszczone drożdże dodajemy do przesianej mąki. Łączymy składniki mieszając. 


4. Następnie wyrabiamy ciasto aż do uzyskania jednolitej masy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 min.


Po wyrośnięciu ciasta dzielimy je na dwie części. Formujemy wg uznania, ja formuje ciasto dłońmi ale można też robić to wałkiem.

Składniki na sos:

1. 2 średnie pomidory
2. Koncentrat pomidorowy
3. 5 ml oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

4. Przyprawy: Bazylia, oregano, sól, cukier, sok z cytryny, czosnek niedźwiedzi lub ząbek czosnku.


Sposób przygotowania:

1. Pomidory kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie z oliwek przez ok. 2 min.
2. Blendujemy pomidory i dodajemy koncentrat pomidorowy.



3. Gotujemy na małym ogniu, dodajemy przyprawy  i ciągle mieszamy (możemy dodać odrobinę wody).

4. Odstawiamy do wystygnięcia.

Rozgrzewamy piec na ok. 200 °C.
Uformowane wcześniej ciasto układamy na na papierze do pieczenia, smarujemy sosem, układamy składniki, posypujemy startym serem i skrapiamy odrobiną oleju lub oliwy.
Wstawiamy pizze do pica na ok. 15 - 25 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate