czwartek, 11 lutego 2016

Śledź marynowany




Wartości odżywcze:

Przeciętnie w 100 g części jadalnej śledzia znajduję się:
  • 70, 9 g wody
  • 16, 3 g białka
  • 10, 7 g tłuszczu
  • 64 mg cholesterolu
  • 239 mg potasu
  • 219 mg fosforu
  • 89 mg sodu
  • 32 mg wapnia
  • 1, 1 mg cynku
  • 1, 07 mg Wit. E
  • 2, 9 mg Wit.PP

Białko śledzia jest bardzo dobrze przyswajalne przez organizm człowieka. Ma też bardzo wysoką, jakość, bo zawiera wszystkie niezbędne aminokwasy, których nie potrafimy samodzielnie wytworzyć. Bardzo zdrowy jest również tłuszcz rybi. Który zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe chroniące nas przed miażdżycą i chorobą niedokrwienną serca. Obniżają też ciśnienie krwi. Tłuszcz śledzi zawiera również mało nasycone kwasy tłuszczowe, sprzyjające niekorzystnemu procesowi osadzania się złego cholesterolu w tętnicach.


Składniki :


  1. Płaty śledziowe - 6 szt
  2. Cebula - 1 duża
  3. Ocet - 1/4 szklanki
  4. Olej - ok. 1 szklanka
  5. Cukier - pół łyżeczki
  6. Woda - 1 szklanka

Sposób Przygotowania:

Śledzie moczymy w zimnej wodzie przez ok. 3 godziny 
( długość zależy od nasolenia filetów ). Następnie odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar wody. 

Cebulę kroimy cieniutko w plasterki.
Do garnka wlewamy wodę, ocet, olej oraz cukier. Gotujemy ok. 5 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
Śledzie kroimy w kostkę ( bądź zostawiamy w całości - wg uznania ) i układamy w słoiku na przemian z cebulką. 
Zalewamy wszystko wystudzonym wywarem i wstawiamy na ok. 12 godzin do lodówki. 

Tak zamarynowane śledzie możemy podawać na różne sposoby.


Smacznego!













Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate