środa, 3 lutego 2016

Kotlet Mielony


Składniki:

Łopatka wieprzowa - ok. 500 g
Cebula - 1 szt
Czosnek - 1 średni ząbek
Majeranek - 1 łyżeczka
Bułka czerstwa - 1 szt
Mleko lub woda - do namoczenia bułki
Jajko - 1 szt
Sól, pieprz - do smaku
Mąka - do obtaczania kotletów
Olej lub Oliwa - do smażenia


Sposób Przygotowania:

Łopatkę wieprzową mielimy wraz z 1 średnim ząbkiem czosnku.
Bułkę namaczamy w mleku lub w wodzie i odstawiamy na 10 - 15 minut, a następnie odciskamy nadmiar płynu z bułki.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajo, cebulę pokrojona w kosteczkę, wyciśniętą bułkę oraz sól, pieprz i majeranek. Wszystko dokładnie mieszamy. Mięso wyrabiamy ok. 10 minut. 
Moczymy dłonie w wodzie i formujemy kotlety, które obtaczamy w przesianej mące.
Smażymy kotlety z obu stron, aż się zrumienią. 

Kotleciki możemy podawać z ziemniaczkami z wody lub z domowymi frytkami.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate