czwartek, 31 marca 2016

Omlet a'la Kebab




Składniki:

Omlet:

Mąka żytnia - 2 łyżki
Mąka kokosowa - 2 łyżki
Jajo - 1 szt
Woda - ok. pół szklanki
Siemię lniane - 1 łyżka
Olej kokosowy - 1 łyżeczka

Farsz:

Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Ćwiartka z kurczaka - 1 szt
Przyprawa do kurczaka lub indyka - pół łyżeczki
Mix sałat - ok. garść
Cebula - 1/4 szt

Sos:

Słodki sos chilli - 2 łyżki
Jogurt naturalny - 2 łyżki


Sposób Przygotowania:

Omlet:

Mąkę żytnią i kokosowa mieszamy razem z siemieniem lnianym. Następnie dodajemy jajo oraz pół łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego wraz z wodą i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy pół łyżeczki oleju kokosowego i na rozgrzany wlewamy przygotowaną masę. Patelnię stawiamy na duży płomień i przykrywamy. Smażymy do zrumienienia ciagle sprawdzając żeby omlet się nie przypalił. Zmniejszamy płomień i przewracamy omlet na drugą stronę - smażymy do zrumienienia.

Farsz:

Ćwiartkę z kurczaka myjemy i oczyszczamy ( usuwamy skórę ). Mięso oddzielamy od kości i kroimy na mniejsze kawałki. Oliwę z oliwek mieszamy z przyprawą i mieszamy w tym mięso. Tak zamarynowane mięso odstawiamy na ok. 20 minut do lodówki, a następnie smażymy. 
Płuczemy sałatę i siekamy w paseczki. Cebulę oczyszczamy i kroimy w drobną kosteczkę.

Sos:

Sos chilli mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki na ok. 10 minut.




Na omlet kładziemy sałatę, posiekaną cebulę oraz usmażone mięso z kurczaka, a na koniec polewamy wszystko sosem. 



SMACZNEGO! 




1 komentarz:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate