Składniki:
Omlet:
Mąka pszenna - ok. pół szklanki
Jaja - 2 szt
Przyprawy: papryka słodka, zioła prowansalskie, pieprz, sól - do smaku
Woda - 1/3 szklanki
Olej kokosowy lub oliwa z oliwek - 1 łyżka
Farsz:
Kiełbasa śląska - 1 szt
Pieczarki - 3 szt
Rukola - wg uznania
Cebula - 1/2 szt
Olej kokosowy - pół łyżeczki
Sos:
Ketchup - 2 łyżki
Jogurt naturalny - 2 łyżki
Ocet - pół łyżki
Cukier - pół łyżeczki
Sól - do smaku
Czosnek - pół ząbka
Sposób Przygotowania:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z przyprawami. Dodajemy 2 jaja i mieszamy. Wodę mieszamy z oliwą z oliwek i mieszamy wszystko razem. Patelnię rozgrzewamy i wlewamy ciasto. Smażymy ok. 4 minuty z każdej strony.
Farsz:
Pieczarki myjemy i oczyszczamy, a następnie kroimy w plasterki lub kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy pokrojone pieczarki. Kiełbasę kroimy w kosteczkę i wrzucamy do pieczarek i smażymy wszystko do zrumienienia. Cebulę oczyszczamy i kroimy w kosteczkę, a następnie dodajemy pod koniec smażenia na patelnię.
Sos:
Majonez, ketchup, ocet oraz jogurt naturalny mieszamy razem. Czosnek siekamy drobno i dodajemy wraz z solą oraz cukrem do reszty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na ok. 30 min.
Na omlet kładziemy farsz i polewamy go schłodzonym sosem.
Na wierzchu posypujemy posiekaną rukolą oraz resztką farszu.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz