czwartek, 10 marca 2016

Zupa Gulaszowa





Składniki:

Olej kokosowy - 2 łyżeczki
Pierś z kurczaka - ok. 50 g
Bulion - 1 szklanka 
Marchew z groszkiem ( mrożone ) - 2- 3 łyżki
Cebula - pół średniej
Czosnek - 1 ząbek
Kminek - szczypta
Kurkuma - 1/4 łyżeczki
Papryka ostra i papryka słodka - po pół łyżeczki
Pieprz czarny - do smaku
Cukier - pół łyżeczki
Sól - szczypta
Ziemniak - 1 średni
Jogurt naturalny - 2 łyżki

Sposób Przygotowania:

Ziemniaka obieramy i kroimy w kostkę, a następnie płuczemy z nadmiaru skrobi. Na patelni rozgrzewamy  łyżeczkę oleju kokosowego i smażymy pokrojonego ziemniaka.
Czosnek siekamy bardzo drobno, a cebulę kroimy w kosteczkę. 
Do garnka wrzucamy łyżeczkę oleju kokosowego, paprykę ostrą i słodką oraz czosnek i cebulę.
Prażymy chwilę, po ok. 1 minucie dodajemy pokrojoną w kosteczkę pierś z kurczaka. Po 2 minutach dodajemy mrożoną marchewkę z groszkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy kurkumę i kminek.
Gotujemy, aż do chwili gdy marchewka i kurczak będą miękkie.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z cukrem, oregano i bazylia, a następnie dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Usmażone ziemniaki układamy w miseczce i zalewamy gorącą zupą. Na wierzch dodajemy jogurt naturalny i posypujemy do smaku pieprzem. Wszystko mieszamy.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate