środa, 2 marca 2016

Chlebek z Fasoli


Składniki:

Fasola ugotowana - 20 g 
Jaja - 2 - 3 szt
Mąka owsiana - 2 - 3 łyżki
Soda oczyszczona - pół łyżeczki
Mleko - 1/4 szklanki
Woda ( ciepła ) - 1/4 szklanki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Cukier - pół łyżeczki
Sól - szczypta

Sposób Przygotowania:

Fasole namaczamy w zimnej wodzie i odstawiamy na całą noc ( do 12 godzin ). Rano płuczemy fasolę zimną wodą. 
Fasolę wrzucamy do zimnej wody i gotujemy ok. 60 minut. 
Po ugotowaniu fasolę miksujemy na gładką masę.
Żółtka jaj ucieramy z cukrem, solą oraz sodą. Dodajemy to do fasoli i dokładnie mieszamy.
Następnie ciągle mieszając dodajemy mąkę owsianą, wodę, mleko oraz ubite białka jaj.
Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i posypujemy mąką owsianą. 
Masę wlewamy do blaszki i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do ok. 180 °C na 20 - 30 minut.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate