piątek, 11 marca 2016

Zupa Serowa z Wędzonym Serkiem Topionym







Składniki ( na 2 os.) :

Pierś z kurczaka - ok. 50 g
Cebula - pół średniej
Jogurt naturalny - 1 szklanka
Bulion warzywne - 1 szklanka
Czosnek - 1 ząbek
Ziemniaki - 2 średnie
Olej kokosowy - 2 łyżki
Pieprz, sól, zioła prowansalskie - do smaku
Cukier - pół łyżeczki
Natka pietruszki - do posypania



Sposób Przygotowania:

Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i płuczemy z nadmiaru skrobi. Posypujemy ziołami prowansalskimi. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego i smażymy ziemniaki do zrumienienia. 
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę. Dodajemy drobno posiekany czosnek oraz cebulę pokrojoną w kosteczkę, podsmażamy i zalewamy bulionem. Gotujemy ok . 10 minut i dodajemy serek topiony. Gotujemy chwilę do rozpuszczenia serka i zdejmujemy z ognia. 
Do jogurtu dodajemy kilka łyżek zupy oraz cukier i mieszamy, a następnie wlewamy do garnka i dokładnie wszystko mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Usmażone ziemniaki wsypujemy do miseczek i zalewamy gorącą zupą posypujemy natką pietruszki i natychmiast podajemy.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate