środa, 23 marca 2016

Deser Bananowy





Składniki:

Banan - 2 szt
Kakao - 3 łyżki
Cukier puder - pół szklanki + łyżka
Masło - ok. 125 g 
Śmietanka 30 % - 500 ml
Mleko - 3 łyżki





Sposób Przygotowania:


Czekolada:

W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.



Bita Śmietana:


Śmietankę mocno chłodzimy, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki. 
Do schłodzonej śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru ( ilość cukru pudru jest zależna od tego jak bardzo słodki chcemy uzyskać deser ) i miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty na mniejsze. Miksujemy do zgęstnienia nie dłużej, aby śmietanka się nie rozwarstwiła. 



Banany kroimy w plasterki - aby nie zrobiły się czarne możemy je skropić sokiem z cytryny.



W pojemniku układamy na dno ubitą śmietankę, następnie pokrojone banany i schłodzoną czekoladę - czynność powtarzamy. Pojemnik należy zamknąć lub przykryć folią aluminiową i wstawić na ok. godzinę do lodówki.





Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate