Składniki:
Banan - 2 szt
Kakao - 3 łyżki
Cukier puder - pół szklanki + łyżka
Masło - ok. 125 g
Śmietanka 30 % - 500 ml
Mleko - 3 łyżki
Sposób Przygotowania:
Czekolada:
W rondelku rozpuszczamy na małym ogniu masło. Dodajemy cukier puder i mieszamy, aż się rozpuści. Zdejmujemy z ognia, dodajemy mleko i kakao i mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Bita Śmietana:
Śmietankę mocno chłodzimy, najlepiej wstawić na kilka godzin do lodówki.
Do schłodzonej śmietanki dodajemy łyżkę cukru pudru ( ilość cukru pudru jest zależna od tego jak bardzo słodki chcemy uzyskać deser ) i miksujemy mikserem na wysokich obrotach. Gdy śmietanka zacznie gęstnieć zmniejszamy obroty na mniejsze. Miksujemy do zgęstnienia nie dłużej, aby śmietanka się nie rozwarstwiła.
Banany kroimy w plasterki - aby nie zrobiły się czarne możemy je skropić sokiem z cytryny.
W pojemniku układamy na dno ubitą śmietankę, następnie pokrojone banany i schłodzoną czekoladę - czynność powtarzamy. Pojemnik należy zamknąć lub przykryć folią aluminiową i wstawić na ok. godzinę do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz