Składniki:
Pierś z kurczaka - ok. 200g
Marchew - 2 szt.
Oliwa z oliwek - ok. 4 łyżki
Cebula czerwona - 1 szt.
Przyprawy: Pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, curry - do smaku
Sposób Przygotowania:
Pierś z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Przyprawy mieszamy z 2 łyżkami oliwy i nacieramy pierś, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Marchew i cebulę oczyszczamy, a następnie kroimy ( marchew w plastry, a cebulę w kostkę).
Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy, układamy na nią pierś, cebulę i przykrywamy marchwią. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 - 30 minut, pilnując aby marchewka i cebula się nie spaliły.
Tak przygotowaną pierś podajemy z sosem czosnkowym bądź z surówką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz