poniedziałek, 7 marca 2016

Pieczona pierś z kurczaka z marchwią




Składniki:

Pierś z kurczaka - ok. 200g
Marchew - 2 szt.
Oliwa z oliwek - ok. 4 łyżki
Cebula czerwona - 1 szt.
Przyprawy: Pieprz, sól, papryka słodka, papryka ostra, curry - do smaku

Sposób Przygotowania:

Pierś z kurczaka oczyszczamy i myjemy. Przyprawy mieszamy z 2 łyżkami oliwy i nacieramy pierś, a następnie wstawiamy do lodówki na ok. 1 h.
Marchew i cebulę oczyszczamy, a następnie kroimy ( marchew w plastry, a cebulę w kostkę).
Blaszkę smarujemy odrobiną oliwy, układamy na nią pierś, cebulę i przykrywamy marchwią. Skrapiamy delikatnie oliwą z oliwek. 
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 - 30 minut, pilnując aby marchewka i cebula się nie spaliły.

Tak przygotowaną pierś podajemy z sosem czosnkowym bądź z surówką.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate