Składniki:
Omlet:
Mąka kokosowa - 2 łyżki
Mąka żytnia - 2 łyżki
Siemię lniane - 2 łyżki
Jajo - 1 szt
Woda - ok. pół szklanki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Oregano - pół łyżeczki
Papryka słodka - szczypta
Kminek mielony - szczypta ( niekoniecznie )
Sos + Farsz:
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Sos chilli - 1 łyżeczka
Czosnek - mały ząbek
Oregano - pół łyżeczki
Cebula - pół średniej
Pomidor suszony - 3 szt
Mozzarella - ok. pół kulki
Oliwa z oliwek - do posmarowania blachy
Oliwki czarne - 5 szt
Sposób Przygotowania:
Omlet:
Do miski wsypujemy mąkę żytnią, mąkę kokosową, siemię lniane oraz przyprawy i mieszamy dokładnie. Jajo mieszamy z pół łyżki oliwy z oliwek oraz wodą, a następnie dodajemy do mąki. Mieszamy składniki dokładnie.
Na patelni rozgrzewamy pół łyżki oliwy i wlewamy ciasto. Rozprowadzamy ciasto na całą patelnię. Omleta smażymy pod przykryciem na dużym ogniu z jednej strony, zaś po przewróceniu omletu na drugą stronę zmniejszamy płomień i smażymy do zrumienienia bez przykrycia.
Sos + Farsz:
Cebulę siekamy w kostkę lub w piórka. Czosnek oraz suszone pomidory siekamy drobno. Mozzarellę kroimy według uznania, oliwki zaś kroimy na pół.
Sos - Koncentrat pomidorowy mieszamy z sosem chilli, posiekanym czosnkiem oraz oregano.
Piekarnik nagrzewamy 180 stopni Celsjusza. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej omlet. Omlet smarujemy sosem i układamy na tym cebulę oraz mozzarellę. Wstawiamy do piekarnika na kilka minutek, aż mozzarella się rozpuści. Po wyciągnięciu z piekarnika posypujemy oliwkami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz