piątek, 29 kwietnia 2016

Wiosenna Pomidorowa


Składniki:

Podudzie z kurczaka - 1 szt.
Ziemniaki - 3 szt.
Marchew - 2 szt.
Susz warzywny - 3 łyżki
Cebula - pół średniej
Soczewica czerwona - 4 łyżki
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Ziele angielskie - 3 szt.
Liść laurowy - 2 szt.
Czosnek niedźwiedzi - 1 łyżka
Szczypiorek - ok. 3 łyżki
Sól - 1 łyżeczka
Woda - ok. 1 l
Pieprz - do smaku
Jogurt naturalny - małe opakowanie 

Sposób Przygotowania:

Do garnka wsypujemy sól, ziele angielskie, liście laurowe, susz warzywny oraz podudzie z kurczaka i zalewamy to zimną woda. Gotujemy, aż mięso będzie miękkie.

Soczewicę płuczemy zimną woda kilka razy.
Ziemniaki i marchew obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie płuczemy zimną wodą.
Cebulę przypalamy nad palnikiem.

Podudzie z kurczaka wyciągamy z garnka i oddzielamy mięso od kości.
Mięso kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy z powrotem do garnka wraz z cebula, ziemniakami, marchwią oraz soczewicą.
Gotujemy do chwili, aż ziemniaki i marchew będą miękkie.

Dodajemy koncentrat pomidorowy oraz czosnek niedźwiedzi i gotujemy chwilę.

Szczypiorek siekamy drobno.

Zupę nalewamy do miseczek, dodajemy łyżkę jogurtu naturalnego i posypujemy szczypiorkiem oraz pieprzem.

Gotowe!





Smacznego!







2 komentarze:

  1. nie ma to jak smak wiosny ;)
    Zapraszam do udziału w konkursie http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2016/04/konkurs-wiosna-na-talerzu-z-green.html

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate