piątek, 8 kwietnia 2016

Zupa Buraczkowa



Składniki:

Buraki - 2 szt lub 1 opakowanie gotowych startych buraczków
Bulion drobiowy - 500 ml
Ziemniaki - 1 średni
Marchew - 2 szt
Ziele angielskie - 3 szt
Liść laurowy - 1 szt
Cebula -  1 średnia
Majeranek - pół łyżeczki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Sok z cytryny - 1 łyżka
Sól - do smaku
Cukier - pół łyżeczki
Jogurt naturalny - 3 - 4 łyżki


Sposób Przygotowania:

Buraki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i je studzimy. Po ostudzeniu obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy marchew, ziemniaki oraz cebulę, podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy aż ziemniaki i marchew zmiękną. 
Pod koniec gotowania dodajemy starte buraki.
Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy sok z cytryny, majeranek, sól oraz cukier.

Jogurt możemy dodać bezpośrednio do garnka lub porcjować do miseczek.

Gotowe!




SMACZNEGO!


1 komentarz:

  1. Wygląda apetycznie!

    Zapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate