Składniki:
Buraki - 2 szt lub 1 opakowanie gotowych startych buraczków
Bulion drobiowy - 500 ml
Ziemniaki - 1 średni
Marchew - 2 szt
Ziele angielskie - 3 szt
Liść laurowy - 1 szt
Cebula - 1 średnia
Majeranek - pół łyżeczki
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Sok z cytryny - 1 łyżka
Sól - do smaku
Cukier - pół łyżeczki
Jogurt naturalny - 3 - 4 łyżki
Sposób Przygotowania:
Buraki gotujemy do miękkości, odlewamy wodę i je studzimy. Po ostudzeniu obieramy z łupin i trzemy na tarce o grubych oczkach.
Marchew, ziemniaki i cebulę obieramy, a następnie kroimy w kosteczkę.
Do garnka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy marchew, ziemniaki oraz cebulę, podsmażamy chwilę i zalewamy bulionem. Dodajemy ziele angielskie oraz liść laurowy. Gotujemy aż ziemniaki i marchew zmiękną.
Pod koniec gotowania dodajemy starte buraki.
Zdejmujemy zupę z palnika i dodajemy sok z cytryny, majeranek, sól oraz cukier.
Jogurt możemy dodać bezpośrednio do garnka lub porcjować do miseczek.
Gotowe!
SMACZNEGO!
Wygląda apetycznie!
OdpowiedzUsuńZapraszam na konkurs, który jest na moim blogu! :)