Składniki:
Marchew - 3 szt
Ziemniaki - 1 szt
Pomidory suszone - 3 szt
Soczewica czerwona - 2 łyżki
Siemię lniane - 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Sos chilli - 1 łyżeczka
Cebula - pół średniej
Susz warzywny - 1 łyżka
Woda - ok. 300 ml
Oliwa z oliwek - 2 - 3 łyżki
Ziele angielskie - 3 szt
Liść laurowy - 1 szt
Sposób Przygotowania:
Marchew i ziemniaka obieramy, a następnie kroimy w małą kosteczkę, płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojona marchew i ziemniaka - dusimy pod przykryciem, aż wszystko zmięknie zmięknie.
Pomidory suszone i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka i dusimy kilka minut.
Soczewicę czerwoną płuczemy kilka razy zimną wodą.
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy susz warzywny, soczewicę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy ok. 25 minut.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżeczką sosu chilli i odrobiną ciepłej wody. Dodajemy do zupy na 5 minut przed końcem gotowania wraz z łyżką siemienia lnianego.
GOTOWE!
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz