poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Zupa pomidorowo - marchewkowa z soczewicą




Składniki:

Marchew - 3 szt
Ziemniaki - 1 szt
Pomidory suszone - 3 szt
Soczewica czerwona - 2 łyżki
Siemię lniane - 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Sos chilli - 1 łyżeczka
Cebula - pół średniej
Susz warzywny - 1 łyżka
Woda - ok. 300 ml
Oliwa z oliwek - 2 - 3 łyżki
Ziele angielskie - 3 szt
Liść laurowy - 1 szt




Sposób Przygotowania:

Marchew i ziemniaka obieramy, a następnie kroimy w małą kosteczkę, płuczemy i wycieramy ręcznikiem papierowym nadmiar wody. 
W garnuszku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy pokrojona marchew i ziemniaka - dusimy pod przykryciem, aż wszystko zmięknie zmięknie. 
Pomidory suszone i cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do garnka i dusimy kilka minut. 
Soczewicę czerwoną płuczemy kilka razy zimną wodą. 
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy susz warzywny, soczewicę, liść laurowy oraz ziele angielskie. Dusimy ok. 25 minut.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżeczką sosu chilli i odrobiną ciepłej wody. Dodajemy do zupy na 5 minut przed końcem gotowania wraz z łyżką siemienia lnianego.

GOTOWE! 





SMACZNEGO!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate