piątek, 19 lutego 2016

Grillowany kurczak na pierzynce z mozzarelli z prażonymi orzechami





Składniki:
 
Pierś z kurczaka - ok. 200 g
Ziemniaki - 2 średnie szt.
Orzechy arachidowe - garść
Mozzarella - 1 szt.
Sól - do smaku
Oliwa z oliwek - ok. 3 łyżki
 
Sposób Przygotowania:
 
Ziemniaki obieramy i płuczemy, a następnie kroimy w plasterki. Wrzucamy je do osolonej, wrzącej wody i gotujemy ok. 6 minut.
 
Pierś oczyszczamy i nacinamy z obu stron w kratkę lub paski. Nacieramy pierś solą oraz 1 łyżką oliwy i wstawiamy na ok. 20 minut do lodówki.
 
Ziemniaki po podgotowaniu odcedzamy z wody. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy ziemniaczki.
 
Mozzarellę wyjmujemy z wody, kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na talerzu.
Na rozgrzaną patelnię grillową wlewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i układamy pierś z kurczaka. Grillujemy z obu stron do zrumienienia.
Pierś ściągamy z patelni i od razu kładziemy na mozzarelli (mozzarella pod wpływem ciepła powinna się rozpuścić).
 
Ziemniaczki kładziemy obok piersi z kurczaka.
 
Orzechy prażymy na suchej patelni przez chwilkę i posypujemy wszystko na talerzu.
 
Gotowe!
 
Smacznego!
 
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate