poniedziałek, 15 lutego 2016

Pierożki "Samosa' z serkiem czosnkowym


Składniki ( na 8 szt ):

Ciasto:

Mąka pszenna - 1 szklanka
Smalec - ok. 15 g 
Masło - 1 łyżeczka
Zimna woda - 1 / 4 szklanki
Sól, cukier - do smaku (szczypta)
Olej - do smażenia






Farsz:

Serek śmietankowy lub naturalny - 2 - 3 łyżki
Czosnek - pół ząbka
Oregano - pół łyżeczki
Sól, cukier - do smaku (szczypta)
Sok z cytrynki - kilka kropel 





Sposób Przygotowania:

Farsz:

Czosnek siekamy w drobną kosteczkę.
Do serka dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, oregano oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.


Ciasto:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem. 
Smalec i masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy tak aby powstała nam konsystencja kruszonki. 
Następnie dodajemy po trochu zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto Nie będzie przyklejało nam się do rąk.
Posypujemy stolnicę lub stół mąką i dzielimy ciasto na małe kuleczki. Z kuleczek formujemy placuszki na które nakładamy farsz ( w takiej ilości, aby farsz nie wypływał  pierożków ).
Smarujemy wewnętrzną stronę wodą, aby zakleić pierożki.
Pierożki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pierożki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym.
Gotowe!

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate