Składniki ( na 8 szt ):
Mąka pszenna - 1 szklanka
Smalec - ok. 15 g
Masło - 1 łyżeczka
Zimna woda - 1 / 4 szklanki
Sól, cukier - do smaku (szczypta)
Olej - do smażenia
Serek śmietankowy lub naturalny - 2 - 3 łyżki
Czosnek - pół ząbka
Oregano - pół łyżeczki
Sól, cukier - do smaku (szczypta)
Sok z cytrynki - kilka kropel
Sposób Przygotowania:
Farsz:
Czosnek siekamy w drobną kosteczkę.
Do serka dodajemy posiekany czosnek, sok z cytryny, oregano oraz sól i cukier. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą i cukrem.
Smalec i masło rozpuszczamy i dodajemy do mąki. Dokładnie mieszamy tak aby powstała nam konsystencja kruszonki.
Następnie dodajemy po trochu zimną wodę i dokładnie wyrabiamy, aż ciasto Nie będzie przyklejało nam się do rąk.
Posypujemy stolnicę lub stół mąką i dzielimy ciasto na małe kuleczki. Z kuleczek formujemy placuszki na które nakładamy farsz ( w takiej ilości, aby farsz nie wypływał pierożków ).
Smarujemy wewnętrzną stronę wodą, aby zakleić pierożki.
Pierożki wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Pierożki po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz