Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka
Sos:
Cytryna - 1 szt (drobno starta skórka; sok z cytryny)
180 ml miodu
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżeczki sosu sojowego
Sposób przygotowania:
Oczyszczamy, myjemy oraz dzielimy na pół skrzydełka kurczaka a następnie umieszczamy w misie wraz z sosem, wszystko mieszamy. Misę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby się zamarynowały. Po upływie 30 minut skrzydełka wraz z sosem umieszczamy w naczyniu żaroodpornym bądź układamy na blaszce. Nagrzewamy piekarnik do 180 °C i pieczemy przez 45 minut aż skrzydełka się przypieką.
Ja przygotowałam moje skrzydełka w multicookerze. Ustawiam temperaturę na 180 °C wybieram program BAKE (pieczenie) i wlewam skrzydełka wraz z sosem prosto po wyciągnięciu z lodówki do misy urządzenia. Piekę je przez 45 minut co jakiś czas mieszając.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz