Składniki:
2 makrele wędzone
1 szklanka brązowego ugotowanego ryżu
1 czerwona cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka sosu sojowego
3 liście laurowe
puszka pomidorów bez skórki
sól, pieprz, cukier do smaku
oliwa z oliwek ok. 2 łyżek
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sok z cytryny
Sposób przygotowania:
Ryż płuczemy pod zimną wodą, a następnie gotujemy w 2 szklankach wody przez ok. 30 minut na wolnym ogniu.
Cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek zaś przeciskamy przez praskę bądź kroimy bardzo drobno. Wrzucamy to na rozgrzaną na patelni oliwę, podsmażamy chwilkę, a następnie dodajemy liście laurowe oraz paprykę słodką oraz ostrą.
Marchew myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Dodajemy ją na patelnię i mieszamy.
Na patelnie dodajemy pomidorki z puszki wraz z sokiem. Mieszamy.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z łyżką sosu sojowego, pieprzem, cukrem, odrobiną soku z cytryny. Dodajemy na patelnię i wszystko mieszamy razem, a następnie przykrywamy i dusimy ok 10 minut.
Wędzone makrele obieramy i oczyszczamy z ości. Rozdrabniamy na mniejsze kawałeczki i po upływie 10 minut dodajemy na patelnie i wszystko razem mieszamy na małym ogniu. Dodajemy uprzednio ugotowany ryż i mieszamy. Paprykarz przekładamy w słoiczki i odstawiamy do ostygnięcia, a następnie wstawiamy na 8 godzin do lodówki.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz