środa, 19 sierpnia 2015

(Nie)Naturalne


Zgodnie z prawem unijnym sok powinien być wyprodukowany ze zdrowych, dojrzałych, świeżych lub schłodzonych warzyw, albo owoców mający smak, kolor i zapach charakterystyczny dla owoców lub warzyw, z którego został zrobiony. Oznacza to, że sok ze sklepu powinien smakować tak jak świeży sok przygotowany w domu. Wybór soków bezpośrednio ze świeżych owoców np. soku jednodniowego jest niewielki. Większość stanowią soki odtwarzane, produkowane z owocowego koncentratu.



Do nektaru nie można dodać więcej cukru niż 200 g na litr. Nektar może zawierać jednocześnie substancje słodzące i zakwaszające. W przypadku nektarów zamiast cukru można dodać słodziki. Nektary nie powinny zawierać sztucznych barwników ani też konserwantów.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate