piątek, 29 stycznia 2016

"Koguciki" - gofry miodowe



Gofry miodowe w kształcie kogucików 

Składniki:

Mąka pszenna -  ok. pół szklanki
Masło - pół łyżeczki
Miód - 1 łyżka
Ciepła woda - ok. pół szklanki
1 Jajo
Proszek do pieczenia - pół łyżeczki
Cukier puder - do posypania

Sposób Przygotowania:

Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. 
Do ciepłej wody dodajemy miód i odrobinę masła i dobrze mieszamy, aby wszystko się rozpuściło, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanej mąki i mieszamy. 

Masa powinna wyjść półpłynna, jeśli jest zbyt gęsta dodajemy odrobinę wody, jeśli zaś zbyt rzadka dodajemy odrobinę mąki. 

Rozgrzewamy gofrownicę ( ja posiadam starą żeliwną gofrownicę w kształcie kogucików) i smarujemy odrobinką masła.

Masę wlewamy na gofrownicę i pieczemy aż gofry zrumienią się z dwóch stron.
Gofry możemy podać posypane cukrem pudrem. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate