Składniki ( składniki na ok. 4 pizze ) :
Mąka pszenna - 1 szklanka
Mleko - 1/4 szklanki
Ciepła woda - 1/4 szklanki
Drożdże - 1/4 kostki
Cukier - szczypta
Sól - szczypta
Oregano - wg uznania
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Ser kozi - 4 plastry
Olej - do posmarowania patelni
Sposób Przygotowania:
Wodę i mleko mieszamy razem i zalewamy drożdże. Dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz odrobinę oregano. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytą czystą ściereczką na pół godziny.
Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowujemy i wycinamy kształty adekwatne do naszej patelni.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy ciasto na patelni, nakłuwamy całe widelcem i smażymy z jednej strony. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oregano, a ser kozi kroimy według uznania.
Gdy ciasto się zarumieni przewracamy ją na druga stronę, smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy ser. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Smażymy do rozpuszczenia sera i zrumienienia spodu.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz