poniedziałek, 23 maja 2016

Pizza z Patelni z kozim serem





Składniki ( składniki na ok. 4 pizze ) :

Mąka pszenna - 1 szklanka
Mleko - 1/4 szklanki
Ciepła woda - 1/4 szklanki
Drożdże - 1/4 kostki 
Cukier - szczypta
Sól - szczypta
Oregano - wg uznania
Koncentrat pomidorowy - 2 łyżki
Ser kozi - 4 plastry
Olej - do posmarowania patelni

Sposób Przygotowania:

Wodę i mleko mieszamy razem i zalewamy drożdże. Dodajemy przesianą mąkę, cukier, sól oraz odrobinę oregano. Wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto odstawiamy w misce przykrytą czystą ściereczką na pół godziny.  
Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowujemy i wycinamy kształty adekwatne do naszej patelni.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy. Układamy ciasto na patelni, nakłuwamy całe widelcem i smażymy z jednej strony. Koncentrat pomidorowy mieszamy z oregano, a ser kozi kroimy według uznania.
Gdy ciasto się zarumieni przewracamy ją na druga stronę, smarujemy koncentratem pomidorowym i układamy ser. Zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię. Smażymy do rozpuszczenia sera i zrumienienia spodu.

Gotowe!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate