czwartek, 19 maja 2016

Waffle Pizza - Gofry a'la Pizza






Składniki:

Mąka pszenna - 350 g 
Mleko - pół szklanki
Ciepła woda - pół szklanki
Drożdże - pół kostki
Cukier - pół łyżeczki
Sól - szczypta
Oregano - wg uznania
Koncentrat pomidorowy - ok. 2 łyżki
Ser żółty typu gouda - ok. 200 g
Kiełbasa żywiecka - ok 10 cienkich plasterków
Olej - do posmarowania gofrownicy

Sposób Przygotowania:

Mleko mieszamy z wodą. W misce rozkruszamy drożdże i zalewamy wodą z mlekiem, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy do tego przesianą mąkę wraz z cukrem, solą oraz odrobina oregano i wyrabiamy ciasto. Po wyrobieniu zostawiamy na ok. pół godziny w misce pod przykryciem, aby ciasto nam podrosło.
Koncentrat pomidorowy mieszamy z oregano.
Plasterki kiełbasy żywieckiej podsmażamy, a ser żółty trzemy na tarce o grubych oczkach.
Ciasto po wyrośnięciu, rozwałkowujemy na cienki placek i kroimy ( kształt jest zależny od gofrownicy ). 
Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy olejem.
Układamy ciasto w gofrownicy, smarujemy koncentratem pomidorowym, na to układamy podsmażoną kiełbasę żywiecka, starty ser i przykrywamy kolejnym kawałkiem ciasta ( musimy uważać, aby farszu nie było za dużo, ponieważ zacznie nam wszystko wypływać ). Smarujemy odrobiną oleju i zamykamy gofrownicę. Pieczemy kontrolując, aby nic nam się nie przypaliło.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate