Cześć, dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pizzerki z ciasta francuskiego. Na blogu możecie znaleźć przepis na domowe ciasto francuskie krok po kroku <link>.
Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego dlatego dosyć często je przygotowuje. Takie pizzerki są dobrą przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Takie pizzerki z pewnością wszystkim posmakują, a wykonanie ich jest bardzo proste 😉.
* Ciasto francuskie
* Oliwki
* Mozzarella w kulce
* Boczek wędzony
* Ser gouda
* Koncentrat pomidorowy - pół małego słoiczka
* Przyprawy :
- oregano - pół łyżeczki
- zioła prowansalskie - pół łyżeczki
- cukier - pół łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
* Woda - 1/4 szklanki
* Jajko - do posmarowania pizzerek
Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą oraz przyprawami i wstawić do lodówki.
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni.
Ser gouda oraz mozzarella pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oliwki pokroić w dowolny sposób.
Ciasto należy rozwałkować cienko i posmarować przygotowanym wcześniej koncentratem pomidorowym. Ułożyć resztę składników na cieście.
Ciasto zwinąć w rulon ( jak roladę ) i pokroić w plastry o szerokości ok. 3 cm.
Pizzerki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pizzerki piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 20 minut ( do zrumienienia).
Smacznego 😊!
Do tak przygotowanych pizzerek możemy podać różne sosy np: czosnkowy, tysiąca wysp lub pomidorowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz