czwartek, 15 września 2016

Pizzerki z ciasta francuskiego




       Cześć, dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pizzerki z ciasta francuskiego. Na blogu możecie znaleźć przepis na domowe ciasto francuskie krok po kroku <link>
        Uwielbiam przekąski z ciasta francuskiego dlatego dosyć często je przygotowuje. Takie pizzerki są dobrą przekąską na imprezę lub spotkanie z przyjaciółmi. Takie pizzerki z pewnością wszystkim posmakują, a wykonanie ich jest bardzo proste 😉.




* Ciasto francuskie
* Oliwki
* Mozzarella w kulce
* Boczek wędzony
* Ser gouda
* Koncentrat pomidorowy - pół małego słoiczka 
* Przyprawy : 
 - oregano - pół łyżeczki
- zioła prowansalskie - pół łyżeczki
- cukier - pół łyżeczki
- sól - 1/4 łyżeczki
* Woda - 1/4 szklanki
* Jajko - do posmarowania pizzerek





Koncentrat pomidorowy wymieszać z wodą oraz przyprawami i wstawić do lodówki. 
Boczek pokroić w kosteczkę i podsmażyć na suchej patelni. 
Ser gouda oraz mozzarella pokroić w kosteczkę lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Oliwki pokroić w dowolny sposób.
Ciasto należy rozwałkować cienko i posmarować przygotowanym wcześniej koncentratem pomidorowym. Ułożyć resztę składników na cieście.
Ciasto zwinąć w rulon ( jak roladę ) i pokroić w plastry o szerokości ok. 3 cm. 
Pizzerki ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pizzerki piec w piekarniku nagrzanym do 180 º C przez ok. 20 minut ( do zrumienienia).

Smacznego 😊!













Do tak przygotowanych pizzerek możemy podać różne sosy np: czosnkowy, tysiąca wysp lub pomidorowy. 

ZapiszZapiszZapiszZapiszZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate