wtorek, 13 września 2016

Ciasto francuskie


   Cisto francuskie jest jednym z moich ulubionych ciast, ponieważ po przygotowaniu można je podawać na przeróżne sposoby, czy to na słodko, czy to na słono. Uwielbiam smakołyki z ciasta francuskiego, ale wracając do tematu ;). Ciasto francuskie możemy kupić w sklepie lub przyrządzić je samodzielnie. Ja zazwyczaj kupowałam gotowe ciasto bo tak było szybciej, jednak nie dorównuje ono ciastu domowemu. Ciasto przygotowane samodzielnie jest po prostu o wiele smaczniejsze. Przygotowanie takiego ciasta jest czasochłonne i dlatego należy uzbroić się w cierpliwość, ale uwierzcie mi naprawdę warto.



  • 200 g masła w temperaturze pokojowej
  • 50 g masła do roztopienia
  • pół łyżeczki soli
  • 100 ml wody
  • 200 g mąki pszennej
  • Folia spożywcza




          W rondelku rozpuść masło. Do miski wsyp przesianą mąkę, dodaj wodę, sól i 50 g roztopionego masła. Wszystko dokładnie wymieszaj. Blat posyp mąką i wyrabiaj ciasto. Gdy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję, zawiń je w folię spożywczą i włóż do lodówki na 3 godziny.
Po tym czasie wyjmij ciasto z lodówki rozwiń folię i rozwałkuj ciasto tak, aby mniej więcej wyszedł Ci kwadrat. Połóż na ciasto kostkę masła. Teraz złóż ciasto w kopertę: lewy bok ciasta załóż na masło, następnie dolny, boczny oraz górny - kolejność nie jest ważna chodzi o to aby wyszła Ci koperta. Następnie rozwałkuj złożone ciasto tak, aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Złóż ciasto na trzy, zawiń w folię i znów na 3 godziny do lodówki. Po upływie tego czasu wyjmij z lodówki obróć o 90 º i znów rozwałkuj tak, aby było 3 razy dłuższe niż szersze. Znów złóż na trzy i zawiń w folię. Teraz pozostaw ciasto w lodówce na całą noc.
Rano ciasto jest już gotowe do dalszej obróbki lub zamrożenia.


Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate