wtorek, 22 września 2015

Domowy Fast Food: Potato Roll / Ziemniaczana Rolka




Składniki: 

Placki:
Ziemniaki 1 kg
Jaja 2 szt
Mąka kukurydziana  2 łyżki
Cebula 1 szt
Przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano 
Oliwa bądź olej rzepakowy do smażenia




Farsz:

Pieczarki 10 szt
Boczek wędzony 15 cienkich plastrów
Ser żółty typ Gouda ok 10 plastrów



Sposób Przygotowania: 

Placki:

Ziemniaki płuczemy, a następnie obieramy i usuwamy części niejadalne. Ścieramy ziemniaki oraz cebulę na tarce o dużych oczkach.



Do startych ziemniaków i cebuli dodajemy 2 jaja, 2 łyżki mąki oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy.


Na małej patelni rozgrzewamy olej i układamy przygotowaną masę na całą patelnie. Placki obsmażamy z dwóch stron. Aby placki nie przywierały do patelni, należy po ściągnięciu placka, a nałożeniu  kolejnej części masy odstawić patelnie na chwilkę z palnika.



Farsz:

Pieczarki dokładnie myjemy i usuwamy części nie jadalne. Kroimy je w plasterki, a następnie podsmażamy je na odrobinie oleju. Plastry boczku również podsmażamy.







 Na plackach układamy ser żółty, pieczarki oraz boczek. Zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 °C  na ok 15 minut. Podajemy z jogurtem naturalnym.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate