Składniki:
Jelita wieprzowe
Ziemniaki 1,5 kg
Cebula 2 szt
Jaja 2 szt
Mąka 1 łyżka
Czosnek 1 ząbek
Przyprawy: majeranek (przynajmniej 1 duża łyżka), oregano, sól, pieprz - do smaku
Sposób Przygotowania:
Jelita kupne są solone, więc trzeba je porządnie wymoczyć, przynajmniej przez noc. Przedtem należy je dokładnie umyć, wywrócić na drugą stronę i poodcinać część tłuszczu.
Ziemniaki oraz cebulę myjemy, obieramy i usuwamy części niejadalne, a następnie ponownie płuczemy. Ziemniaki wraz z cebulą trzemy na tarce. Ważne jest, żeby zetrzeć ziemniaki razem z cebulą i co jakiś czas je mieszać – dzięki cebuli ziemniaki nie sczernieją. Dodajemy jaja, mąkę oraz przyprawy i mieszamy wszystko razem.
Jelita napełniamy dość luźno tak przygotowaną masą (mniej więcej 3/4 objętości) inaczej jelita popękają. Zawiązujemy końce i układamy na wysmarowanej olejem blaszce. Polewamy kiszkę olejem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 180 °C i pieczemy ok. 1.5 godziny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz