sobota, 26 września 2015

Łosoś Pieczony


Składniki (dla 2 osób):

Łosoś filet świeży - 500 g
Marchewka mini mrożona - ok. 2 kg
Koperek - do smaku
Sos czosnkowo-koperkowy
Oliwa z oliwek - do polania łososia i marchewki
Przyprawy: sól, sok z cytryny


Sposób Przygotowania:

Marchewkę przemywamy i wrzucamy do wrzącej wody na ok. 10 - 15 minut. Łososia myjemy i osuszamy. Dzielimy na 2 kawałki. Nacieramy solą oraz sokiem z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia bądź smarujemy oliwą. Układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym łososia i przykrywamy koperkiem. Obok układamy marchewkę, posypujemy solą i polewamy oliwą. Wstawiamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piec ok. 20 - 25 min. Po upieczeniu ułożyć na talerzu wraz z marchewką i polać sosem koperkowo - czosnkowym. Ja podaje również do tego pieczone ziemniaczki bądź pieczoną fasolkę szparagową.
Gotowe!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate