Składniki:
Mąka Pszenna - ok. 500 g
Mąka kokosowa - pół szklanki
Mleko - 300 ml
Jaja - 3 szt
Olej - pół szklanki
Cukier - pół łyżeczki
Kminek mielony - 1/3 łyżeczki
Sól - 1 łyżeczka
Mozzarella z wody - 1,5 kulki
Proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki
Soda - pół łyżeczki
Ciepła woda - pół szklanki
Olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Sposób Przygotowania:
Mąkę pszenną i kokosową przesiewamy i mieszamy z cukrem, solą, proszkiem do pieczenia i sodą.
Jaja ubijamy trzepaczką lub widelcem. Mleko łączymy z wodą i dodajemy wraz z jajkami do mąki. Mozzarellę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do ciasta. Następnie wszystko dokładnie mieszamy / wyrabiamy.
Konsystencja ciasta powinna być pół płynna, gdy ciasto jest zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, zaś gdy jest zbyt płynne dodajemy mąkę pszenną.
Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut.
W garnuszku rozgrzewamy olej ( na średnim ogniu). Łyżkę moczymy w rozgrzanym oleju. Nabieramy ciasto i układamy na rozgrzanym tłuszczu. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.
Olej nie może być zbyt gorący, ponieważ kulki będą zbyt przypieczone na wierzchu, zaś w środku będą surowe.
Kulki po wyciągnięciu z garnuszka układamy na sitku, a następnie podajemy z sosami.
Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz