czwartek, 16 czerwca 2016

Tost z Okienkiem





Składniki:

Ser gouda - ok. 20 g
Kiełbasa żywiecka - 2 plastry
Jajo - 1 szt
Mleko - 2 łyżki
Czosnek niedźwiedzi - wg uznania
Szczypiorek - wg uznania
Masło - 1 łyżeczka
Chleb żytni ze słonecznikiem - 1 kromka
Sól, pieprz - do smaku

Sposób Przygotowania:

Ser oraz kiełbasę kroimy w drobną kosteczkę. Kiełbasę podsmażamy na suchej patelni. 
Jajo, sól, pieprz oraz czosnek niedźwiedzi dokładnie mieszamy. Szczypiorek siekamy drobno. Do masy jajecznej dodajemy podsmażoną kiełbasę, ser oraz szczypiorek. 

Kromkę chleba kroimy na pół, a następnie z jednej połowy wycinamy okienko ( tak jak na zdjęciu ). Smarujemy chleb odrobiną masła, a resztę masła rozpuszczamy na rozgrzanej patelni. Chleb składamy w kanapkę i kładziemy na patelnię. Zalewamy wcześniej przygotowaną masą jajeczną. Masa rozleje się na większość patelni, ale gdy się lekko zetnie nakładamy ją na górę tosta i przewracamy go na drugą stronę. Smażymy do zrumienienia pod przykryciem. Po ułożeniu na talerzu posypujemy odrobiną czosnku niedźwiedziego.

 Gotowe!




Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate