wtorek, 28 czerwca 2016

Mięsna tarta




Składniki:

Jogurt naturalny - 100 g
Serek śmietankowy - 1 łyżka
Jaja - 6 szt
Masło - 100 g
Mąka pszenna - szklanka
Kiełbasa żywiecka - 100 g
Pierś z kurczaka - 100 g 
Salami - 100 g
Ser gouda - 150 g
Ser mozzarella - 1/2 szt
Szczypiorek - 2 łyżki
Czosnek niedźwiedzi - wg uznania
Oregano - wg uznania
Zioła Prowansalskie - wg uznania
Cukier - pół łyżeczki
Sól - pół łyżeczki

Sposób Przygotowania:

W misce łączymy przesianą mąkę z 90 g masła i serkiem śmietankowym. Wyrabiamy ciasto. Zagniecione ciasto wkładamy do zamrażarki na ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Kroimy w kosteczkę pierś z kurczaka, kiełbasę żywiecką oraz salami i podsmażamy na 10 g masła. Ser gouda oraz mozzarella ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Schłodzone ciasto układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Na cieście układamy podsmażone mięso i posypujemy szczypiorkiem.

W misce miksujemy jaja z jogurtem naturalnym, solą, cukrem, czosnkiem niedźwiedzim, oregano oraz ziołami prowansalskimi. 
Powstałą masę wlewamy do blaszki i posypujemy tartym serem.

Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 º C na ok. 30 minut (sprawdzamy czy cała masa się scaliła w środku).

Gotowe!






2 komentarze:

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate