Składniki:
- 3 średnie ziemniaki
- 500 ml wody
- 2 średnie cebule
- ok. 250 g karkówki
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
- 2 łyżki miodu
- ok. 30 g masła
- 3 łyżki soczewicy
- 1 łyżka sosu chili
- Pół łyżeczki chili mielonego
- Pół łyżeczki mielonej papryki ostrej
- Pieprz - do smaku
- Pół łyżeczki kurkumy
- 2 liście laurowe
- Sól - do smaku
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminku mielonego
- 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
- ok. pół pęczka szczypiorku
- 2 łyżeczki oregano
Sposób Przygotowania:
W garnku gotujemy wodę wraz z solą. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotującej wody wraz z liśćmi laurowymi. Jedną cebulę kroimy w piórka, a drugą kroimy na pół i przypalamy nad ogniem.
Karkówkę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem na maśle. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną cebulę w piórka oraz przyprawy (kurkumę, chili mielone, paprykę ostrą, imbir, kminek, gałkę muszkatołową). Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.
Soczewicę czerwoną płuczemy kilkukrotnie zimną wodą i dodajemy do garnka wraz z przypaloną cebulą.
Szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do karkówki na patelnię.
Sos chili mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz 1 łyżką ketchupu / koncentratu pomidorowego. Dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy, dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Następnie wszystko z patelni dodajemy do garnka i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Łyżkę ketchupu / koncentratu pomidorowego mieszamy z oregano i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.
Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz