czwartek, 9 czerwca 2016

Zupa Gulaszowa z Karkówką




Składniki:

  •  3 średnie ziemniaki
  • 500 ml wody
  • 2 średnie cebule
  • ok. 250 g karkówki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • ok. 30 g masła
  • 3 łyżki soczewicy
  • 1 łyżka sosu chili
  • Pół łyżeczki chili mielonego
  • Pół łyżeczki mielonej papryki ostrej 
  • Pieprz - do smaku
  • Pół łyżeczki kurkumy
  • 2 liście laurowe
  • Sól - do smaku
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/4 łyżeczki kminku mielonego
  • 1/4 łyżeczki imbiru mielonego
  • ok. pół pęczka szczypiorku
  • 2 łyżeczki oregano 





Sposób Przygotowania:


W garnku gotujemy wodę wraz z solą. Ziemniaki kroimy w kosteczkę i dodajemy do gotującej wody wraz z liśćmi laurowymi. Jedną cebulę kroimy w piórka, a drugą kroimy na pół i przypalamy nad ogniem. 

Karkówkę kroimy w kostkę i smażymy pod przykryciem na maśle. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną cebulę w piórka oraz przyprawy (kurkumę, chili mielone, paprykę ostrą, imbir, kminek, gałkę muszkatołową). Dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie.

Soczewicę czerwoną płuczemy kilkukrotnie zimną wodą i dodajemy do garnka wraz z przypaloną cebulą.

Szczypiorek siekamy drobno i dodajemy do karkówki na patelnię.

Sos chili mieszamy z miodem, sosem sojowym oraz 1 łyżką ketchupu / koncentratu pomidorowego. Dodajemy na patelnię i dokładnie mieszamy, dusimy ok. 10 minut na wolnym ogniu.

Następnie wszystko z patelni dodajemy do garnka i dusimy na małym ogniu ok. 30 minut.
Łyżkę ketchupu / koncentratu pomidorowego mieszamy z oregano i dodajemy do zupy pod koniec gotowania.

Gotowe!





Smacznego!















ZapiszZapisz

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate