Składniki:
- Boczek - ok. 100g ( 10 plastrów )
- Jogurt naturalny typu greckiego - pół dużego opakowania
- Czosnek - 1 ząbek
- Cebula - 1 mała
- Makaron spaghetti lub penne
- Masło - 1 łyżeczka
- Przyprawy:
- Sól - 1/4 łyżeczki do makaronu i 1/4 łyżeczki do sosu
- Cukier - pół łyżeczki
- Oregano - 1 łyżeczka
- Majeranek - pół łyżeczki
Sposób Przygotowania:
Czosnek siekamy drobno lub wyciskamy, a następnie wraz z oregano, majerankiem, cukrem i solą mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki.
Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na suchej patelni pod przykryciem ( boczek puści swój tłuszcz ).
Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z łyżeczką masła przez ok. 7 - 8 minut.
Po upewnieniu się, że makaron jest gotowy odlewamy z niego wodę i dodajemy, usmażony boczek ( bez tłuszczu) i dokładnie mieszamy.
Po 5 minutach dodajemy przygotowany wcześniej sos, dokładnie mieszamy i od razu podajemy.
Gotowe!
Smacznego!
Zdecydowanie wole penne od spaghetti:)
OdpowiedzUsuńNatali, zdecydowanie to jest Twoja "carbonara". Nie ma w tym przepisie niczego, oprócz boczku i makaronu, co jest składnikiem włoskiej carbonary. Zastanawiający jest też pomysł na tytuł przepisu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Kasia