wtorek, 5 lipca 2016

Moja Carbonara



Składniki:
  1. Boczek - ok. 100g ( 10 plastrów )
  2. Jogurt naturalny typu greckiego - pół dużego opakowania 
  3. Czosnek - 1 ząbek
  4. Cebula - 1 mała
  5. Makaron spaghetti lub penne
  6. Masło - 1 łyżeczka 
  7. Przyprawy: 

  • Sól - 1/4 łyżeczki do makaronu i 1/4 łyżeczki do sosu
  • Cukier - pół łyżeczki
  • Oregano - 1 łyżeczka
  • Majeranek - pół łyżeczki

Sposób Przygotowania:

Czosnek siekamy drobno lub wyciskamy, a następnie wraz z oregano, majerankiem, cukrem i solą mieszamy z jogurtem naturalnym i wstawiamy do lodówki. 

Boczek kroimy w paseczki i podsmażamy na suchej patelni pod przykryciem ( boczek puści swój tłuszcz ).

Makaron gotujemy we wrzącej osolonej wodzie z łyżeczką masła przez ok. 7 - 8 minut. 
Po upewnieniu się, że makaron jest gotowy odlewamy z niego wodę i dodajemy, usmażony boczek ( bez tłuszczu) i dokładnie mieszamy. 

Po 5 minutach dodajemy przygotowany wcześniej sos, dokładnie mieszamy i  od razu podajemy. 
Gotowe! 

Smacznego!


ZapiszZapisz

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie wole penne od spaghetti:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Natali, zdecydowanie to jest Twoja "carbonara". Nie ma w tym przepisie niczego, oprócz boczku i makaronu, co jest składnikiem włoskiej carbonary. Zastanawiający jest też pomysł na tytuł przepisu :)

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate