Składniki ( na 1 os.):
Pierś z kurczaka - 200g
Ziemniaki - 2 szt
Oliwa z oliwek - 3 łyżki
Sos sojowy - 1 łyżka
Sos chilli pikantny Vifon - 20 ml
Miód - 4 łyżki
Przyprawy: Zioła prowansalskie, sól - do smaku
Sposób Przygotowania:
Ziemniaki płuczemy i obieramy, następnie kroimy w łódeczki i płuczemy z nadmiaru skrobi. Blaszkę smarujemy oliwą z oliwek i układamy na niej ziemniaki, posypujemy ziołami prowansalskimi i solą.
Pierś z kurczaka oczyszczamy i kroimy w paseczki lub kosteczkę. Blaszkę oraz mięso smarujemy oliwą z oliwek i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 ºC.
Sos sojowy mieszamy z sosem chili oraz miodem.
Podpieczoną pierś z kurczaka przedkładamy wraz z ziemniaczkami do naczynia żaroodpornego i zalewamy sosem. Pieczemy bez przykrycia ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 ºC. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz