Składniki:
Ziemniaki - 1 kg
Jaja - 2 szt
Mąka pszenna - 3 łyżki
Salami - 50 g
Kiełbasa żywiecka - 50 g
Olej rzepakowy - do smażenia
Jogurt naturalny - do polania
Przyprawy:
- majeranek - łyżeczka
- sól - pół łyżeczki
- gałka muszkatołowa - szczypta
Sposób Przygotowania:
Salami i kiełbasę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na oleju rzepakowym.
Ziemniaki obieramy i tarkujemy na tarce o małych otworach. Masę wlewamy na sitko ustawione na naczyniu, odciskamy lekko nadmiar wody. Zostawiamy naczynie z odcedzoną wodą, aby wytrąciła się skrobia. Ziemniaki mieszamy z roztrzepanymi jajkami i mąką pszenną. Wylewamy delikatnie odciśnięta wodę, zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą dodajemy do masy. Następnie dodajemy podsmażone mięso, doprawiamy przyprawami i dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, nakładamy masę łyżką lub małą chochlą. Smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z jogurtem naturalnym. Gotowe!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz