środa, 4 listopada 2015

Zupa krem z czerwonej soczewicy



Składniki (podana gramatura jest dla 1 osoby - ok. 360 kcal)

Soczewica czerwona - 3 łyżki
Pomidor - 1 szt
Marchew mrożona pokrojona w kostkę - 1 łyżka
Cebula - 1 szt
Czosnek - 1 ząbek
Słodki sos chilli ( Blue Dragon ) - 1 łyżka
Koncentrat pomidorowy - 1 łyżka
Jogurt naturalny grecki - 1 łyżka
Pestki z dyni - pół łyżki
Siemię lniane - 1 łyżka
Oliwa z oliwek - 1 łyżka
Ziele angielskie - 3 szt
Bazylia świeża - 2 listki
Liście laurowe - 2 szt
Woda - 250 - 400 ml

Sposób Przygotowania:

Soczewicę płuczemy kilkukrotnie w zimnej wodzie.
Do garnka wlewamy oliwę i rozgrzewamy. Czosnek, cebulę oraz pomidora kroimy w kostkę. Marchewkę wraz z czosnkiem, cebulą oraz pomidorem wrzucamy na rozgrzaną oliwę i dusimy kilka minut. Zalewamy wszystko wrzącą wodą i dodajemy przepłukaną soczewicę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy ok. 10 minut. W między czasie koncentrat pomidorowy mieszamy z sosem chilli i łyżką wody. Dodajemy do garnka i gotujemy jeszcze ok. 10 min. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i blendujemy. Zupę podajemy z pestkami dyni, siemieniem lnianym, świeża baylią oraz jogurtem greckim.


Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate