poniedziałek, 12 października 2015

Bezglutenowy Schabowy





Składniki: 

Schab - ok. 400 g - dla 4 osób 
Mąka kukurydziana - 3 - 4 łyki
Oliwa
Jaja - 1 szt
Przyprawy: sól, pieprz


Sposób Przygotowania:

Schab oczyszczamy i myjemy. Kroimy w plastry o grubości ok. 2 cm. Rozbijamy kotlety tłuczkiem, a następnie przyprawiamy. 
Jajo roztrzepujemy. Kotlety obtaczamy w mące kukurydzianej, a następnie w jajku i ponownie w mące kukurydzianej. 
Na patelni ( możemy również w garnku lub innym urządzeniu np: w multicookerze ) rozgrzewamy odrobinę oliwy ok. 1 łyżki, tak aby oliwa nie zakrywała kotletów. Smażymy kotlety z obu stron na złocisty kolor, a następnie podpiekamy je w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 20 minut ( sprawdzając co jakiś czas aby ich nie przypalić). Możemy delikatnie skropić oliwą schabowe przed wstawieniem do piekarnika, aby nie były zbyt suche.


Tak przygotowane schabowe możemy podać z pieczonymi ziemniaczkami z ziołami (kminkiem, zioła prowansalskie) oraz pomidorkami z czerwoną cebulką i pieprzem. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

Translate